Објаве

Караван „Дух младости“ гостује у Смедереву

Караван „Дух младости“, који се реализује под директним покровитељством Министарства просвете, гостује у суботу, 16. септембра, од 17 часова и на главном градском тргу у Смедереву. Током четири сата трајања, најављују организатори, предвиђене су бројне разноврсне активности, међу којима су квизови знања, спортске активности, али и панел-дискусија у којој ће учествовати представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Привредне коморе Србије, компанија које послују у Смедереву, као и представници смедеревских средњих школа.

-Посетиоци Каравана имаће прилику да чују детаљне информације о дуалном образовању, о сарадњи школа и привреде и неопходности те везе, како би млади људи завршавали школу са високим компетенцијама и били цењени на тржишту рада. Средњошколци, професори, директори школа и представници компанија ће, заједно са представницима Министарства просвете, Привредне коморе Србије и тимом омладинског удружења „Spirit of Youth“ дати одговор на питања зашто је важно да информатика буде обавезан предмет већ у петом разреду, шта ће деци донети знања из финансијске писмености, како ће повезивање садржаја из различитих наставних предмета омогућити деци да усвајају знања на прави начин, колико ће предузетништво променити њихов поглед на учење и живот и на крају – зашто је дуално образовање модел којим се образује квалитетан стручни кадар који ће послодавци ценити и модел који ће допринети привредном развоју Србије – наведено је у саопштњеу којим се најављује овај догађај у Смедереву.

Посетиоци ће имати прилику да уживају и у баскету три на три, малом фудбалу, рукомету, а моћи ће и да се опробају у акцији „Згиб зона“ коју „Радио С“ спроводи са организацијом „Spirit od Youth“. Град чији посетиоци Каравана ураде највише згибова осваја у овој акцији реновирање дечјег парка или спортског игралишта по жељи.

Пројекат се реализује у 33 локалне самоуправе Србије. Под директним је покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а партнери на пројекту су још и Министарство омладине и спорта, Привредна комора Србије, Савез студената Београда и Факултет спорта и физичке културе. Генерални медијски покровитељ пројекта је „Радио С“ из Београда.

Пројекат се у Смедереву реализује у сарадњи са локалном самоуправом, Савезом спортова Смедерево, јавним предузећем „Смедеревска тврђава“, смедеревским школама и многим другим локалним установама и сарадницима.

Организатори наводе да је реч о пројекту који за циљ има промовисање дуалног и предузетничког образовања, спортских активности, здравог начина живота, волонтеризма, као и значаја друштвене улоге младих у Србији.