Вести из савеза

Одлуку о прваку Градске лиге ГФС Смедерево донеће ИО ГФС Смедерево, поштујући одлуке ФСС

ОДЛУКA О НАЧИНУ ЗАВРШЕТКА ТАКМИЧЕЊА У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2019/2020
ЗА ПРВЕНСТВА ФУДБАЛСКИХ И ФУТСАЛ ЛИГА И КУП ТАКМИЧЕЊА НА НИВОУ ФУДБАЛСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

Члан 1.

Сва првенствена и куп фудбалска и футсал такмичења у свим узрасним категоријама, осим такмичења у Супер и Првој лиги Србије за мушкарце (професионалне лиге) и фудбалском Купу Србије за мушкарце, сматрају се завршеним даном проглашења ванредног стања на територији Републике Србије дана 15. марта 2020. године. Питања која нису уређена овом одлуком, а тичу се наставка и окончања такмичења у Супер лиги и Првој лиги Србије за мушкарце у такмичарској сезони 2019/2020, као и питања која се тичу новог формата такмичења у Супер лиги и Првој лиги Србије за мушкарце у такмичарској сезони 2020/2021, као и сва друга питања у вези са тим такмичењима, биће уређена накнадно, доношењем одговарајућих одлука и других аката од стране Извршног одбора/Одбора за хитна питања Фудбалског савеза Србије.

Сви фудбалски савези у чијој су надлежности првенствена фудбалска и футсал такмичења за која је ставом 1. овог члана Одлуке прописано да су завршена 15. марта 2020. године, утврдиће коначан пласман фудбалских/футсал клубова на табели на основу резултата остварених на утакмицама одиграним закључно са 15. мартом 2020. године и то тако што ће се победником такмичења сматрати фудбалски клуб или футсал клуб који је освојио највећи број бодова. Ако се догоди да су два фудбалска или футсал клуба у истом такмичењу освојила подједнак број бодова, победник такмичења биће онај клуб који је остварио већи број победа у међусобним сусретима, под условом да су одиграни сви предвиђени међусобни сусрети у току такмичарске сезоне. Уколико нису одиграни сви предвиђени сусрети предметних клубова у току такмичарске сезоне, или уколико је број победа у тим сусретима између предметних клубова подједнак, победник такмичења ће бити онај фудбалски или футсал клуб који има бољу гол разлику (укупну), а уколико и гол разлика буде подједнака, победник такмичења биће онај клуб који је постигао већи број голова, осим ако и тај број голова буде иднетичан, у ком случају ће победник бити одређен жребом.

Сви фудбалски савези у чијој су надлежности првенствена фудбалска и футсал такмичења за која је ставом 1. овог члана Одлуке прописано да су завршена 15. марта 2020. године, утврдиће коначан пласман фудбалских/футсал клубова на табели на основу резултата остварених на утакмицама одиграним закључно са 15. мартом 2020. године и на основу тако утврђених резултата, сходном применом правних правила из пропозиција сваког конкретног такмичења, утврдиће који последњепласирани клубови прелазе у непосредно нижи степен такмичења у такмичарској сезони 2020/2021.

У свим такмичењима на које се односи став 2. овог члана Одлуке, суспендују се утакмице „баража“ и на тај начин право фудбалских и футсал клубова да по том основу напредују у виши степен такмичења за сезону 2020/21.

Члан 2.

Такмичење у Супер и Првој лиги Србије за мушкарце биће настављено дана 30. маја 2020. године, а у складу са посебним Календаром такмичења за наставак пролећног дела такмичарске сезоне 2019/2020. Такмичење у фудбалској Супер и Првој лиги Србије за мушкарце биће настављено на тај начин што ће бити одигране утакмице преостала 4 кола прелиминарне фазе, док финална (Плеј оф/Плеј аут) кола неће бити одигравана, а победници такмичења биће одређени сходном применом одредби пропозиција такмичења Супер и Прве лиге Србије за мушкарце из такмичарске сезоне 2019/2020.

Такмичење у фудбалском Купу Србије за мушкарце биће настављено дана 3. јуна 2020. године, у складу са посебним Календаром такмичења за наставак пролећног дела такмичарске сезоне 2019/2020, на тај начин што ће бити одигране све преостале утакмице закључно са финалном утакмицом Купа Србије и победник ће бити одређен у складу са одредбама пропозиција тог такмичења за такмичарску сезону 2019/2020.

Члан 3.

Извршни одбор/Одбор за хитна питања ФС Србије овлашћен је да издаје упутства и даје тумачења за примену ове одлуке.

Члан 4.

Ова одлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном листу ФСС „Фудбал“.

ПРЕДСЕДНИК ФСС
Славиша КОКЕЗА, с.р