Вести из савеза

Обавештење за клубове поводом проглашења тродневне жалости

Поводом трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“, Влада Републике Србије донела је одлуку о тродневној жалости на територији целе Србије почевши од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7.маја.

Обзиром на то да су током викенда на програму фудбалске утакмице које се играју у лигама под ингеренцијом ГФС Смедерево, овим путем обавештавамо клубове да ће бити у обавези да у потпуности поштују „Закон о обележавању дана жалости на територији Републике Србије“, са посебним освртом на члан 9. и члан 10. који гласе:

Члан 9

Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља.

У случају из става 1. овог члана, пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости.

Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.

Члан 10

За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

Градски Фудбалски Савез Смедерево