На данашњи дан

На данашњи дан: Сартид освојио Куп Србије и Црне Горе!

На данашњи дан 2003. године Фудбалски клуб Сартид је у финалу првог Купа Србије и Црне Горе победио Црвену звезду са 1:0, што је највећи успех фудбала Смедерева и овог региона, подсећа регионални портал Подунавље.инфо.

Утакмица је почела у 17, 30, уз директан телевизијски пренос који је за столице приковао многе не само Смедеревце. Није мала ствар: јединствена прилика да неко други, а не Звезда или Партизан узме Куп.

После 90 минута прилично незанимљиве игре на стадиону Партизана није било голова, а најбоље шансе имали су за Звезду Бранко Бошковић, који је са око 16 метара шутирао снажно преко гола, и Младеновић, чији је шут из прекида одбранио голман Сартида Жилић. Са друге стране, треба бити поштен, Сартид није озбиљније припретио голу црвено-белих.

А онда је, у продужецима, стигао тај златни гол који се памти. Марко Пантелић је у близини шеснаестерца Звезде примио лопту, кренуо пар корака и опалио десном спољном! Лопта је лизнула пречку и закопрцала иза леђа Ранђеловића. Судија Радоман је свирао крај, таква су правила била. Златни гол! И буквално! За Сартид! Настало је неописиво славље.

Када се све смирило, Горан Богдановић је из руку Пиксија Стојковића примио пехар. Куп је наш!

Сартидових навијача је, наравно, било знатно мање, али су се трудили из петних жила да се чују. Звездини су бодрили своје љубимце од почетка утакмице, али како је време одмицало, скандирало се: “Марш из Звезде”, “Филе одлази” (Зоран Филиповић је тада био на клупи Звезде), да би се после гола Пантелића чуло и “Управа напоље”. Сав контигент бакљи, које су биле планиране за прославу, бачен је на терен, поломљено је и неколико столица, разбијено је и стакло на трофејној сали црно-белих.

Али су зато Сартидови навијачи знали да прославе највећи успех, не на стадиону: испред смедеревског Центра за културу окупило их се више хиљада. Скандирањем су дочекали пехар и, још више, њихове љубимце. Подарили су им нешто чему се само коју годину раније нису могли надати. Ушли су у историју.

Стадион: Партизана. Стрелац: Пантелић у 105. минуту. Гледалаца: 12.000. Судија: Радоман (Врбас). Жути картони: Мрдак, Васковић (Сартид), Видић и Братић (Звезда).

САРТИД: Жилић, Спасић, Пауновић, Мрдак (од 49. Сочанац), Богдановић, Савић, Васковић, Мудринић, Коцић (од 74. Пантелић), Зечевић, Миросављевић. Тренер: Миленко Киковић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Ранђеловић, Младеновић (од 46. Баста), Братић, Видић, Витакић, Кривокапић, Гвозденовић, Ковачевић (од 64. Миловановић), Бошковић, Пјановић, Богавац (од 76. Мрђа).